X
Menu

CV installatie laten reinigen en spoelen

Waarom uw CV installatie reinigen en spoelen?

Uw CV installatie of vloerverwarming is mogelijk vervuild. Uw CV installatie laten spoelen is daarom van groot belang. Wij kunnen dit eenvoudig voor u oplossen door het systeem te spoelen (ook wel powerflushing genoemd). Dat levert u veel voordeel op. Het voorkomt regelmatige storingen en u bespaart enorm op uw energierekening. U beseft het zich misschien niet, maar een schone CV installatie is ongeveer 15% zuiniger dan een vervuild systeem. Vervuiling in uw CV installatie is nadelig voor het rendement van uw CV installatie en kost onnodig veel energie. De ketel hoeft bij een schoon systeem minder hard te werken en is veel duurzamer. Hierdoor voorkomt u regelmatige storingen en verlengt u de levensduur van uw CV installatie.

Hoe werkt het reinigen en spoelen (powerflushen) van uw CV?

Een CV-installatie reinigen en spoelen is nog niet zo eenvoudig als u misschien denkt. U kunt niet zomaar uw CV installatie met water spoelen. In tegendeel zelfs, van water wordt uw verwarmingsinstallatie alleen maar slechter. Door de kleine zuurstofbelletjes in water wordt het probleem juist verergerd. Wij spoelen uw CV-installatie op vakkundige wijze met een powerflush spoelpomp, magneetfilter en toevoegmiddelen voor het reinigen van CV-installaties.

cv reinigen spoelen powerflush
cv installatie reinigen en spoelen

Slib en magnetiet (metaal deeltjes) in uw verwarmingsinstallatie

Uw cv-installatie laten reinigen en spoelen is geen overbodige luxe, maar noodzakelijk voor de duurzaamheid van uw installatie. Naarmate de tijd vordert is er steeds meer zuurstof in uw installatie gekomen. Door de zuurstof ontstaat er roest in de radiatoren en de leidingen. Dit wordt ook wel slib genoemd. De enige optie om deze slugde te verwijderen is het spoelen van uw cv-systeem.

Sludge en magnetiet (metaal deeltjes) zorgen ervoor dat de leidingen verkleind worden. Hierdoor is het voor het water lastiger om door de leidingen te stromen en kan er ook minder water door de leidingen lopen. Hierdoor moet uw cv-ketel harder werken om voldoende water door de leidingen te pompen. U verbruikt hierdoor meer energie wat ten koste gaat van de duurzaamhied en waardoor uw energierekening veel hoger wordt. Daarnaast slijt de pomp sneller. De slib hoopt zich op in de radiatoren en vloerverwarmings slangen waardoor er bepaalde delen van de radiator of vloerverwarmingssysteem niet goed warm worden.

Magneetfilter

Fernox magneet filterSinds een aantal jaren mag geen HR-ketel of vloerverwarmingsverdeler meer de fabriek verlaten zonder energiezuinige circulatiepomp. Deze moeten zijn voorzien van het energielabel A. De duurdere HR-toestellen waren al eerder voorzien van dit type pomp, die gebruik maakt van DC-motoren (gelijkstroom) met permanente magneten. De pomp, ook wel EC-pomp genoemd, trekt uit het langsstromende CV-water metaaldeeltjes aan, het zogenaamde magnetiet, ook als de pomp niet draait. Die permanente aantrekkingskracht zou niet bevorderlijk zijn voor de levensduur, klinkt het. Het nadeel van deze motoren is vaak dat deze een magnetisch veld in de pomp creëren. Dit magnetisch veld kan metaaldeeltjes aantrekken die schadelijk zijn voor de essentiële onderdelen, zelfs wanneer de pomp niet draait.

Door een magneet filter onder de ketel te plaatsen vangt u veel vuil en slib op uit het systeem.

Werkwijze:

Afhankelijk van de installatie en vervuiling:

  1. Powerflush cleaner wordt een aantal dagen voor het spoelen in de installatie aangebracht of op de spoel dag zelf een half uur rond gepompt.
  2. Spoelen van de installatie
    Radiatoren en evt. vloerverwarming stuk voor stuk gespoeld met powerflush cleaner met behulp van de spoelpomp. Daarna gespoeld met schoon water, net zo lang tot het weer helder is.
  3. De installatie vullen en ontluchten en in bedrijf stellen.

Optie's:

Protector

Na het spoelen en vullen, is het raadzaam om een protector toe te voegen, dat remt vervuiling af maar gaat ook gasvorming en lucht in de installatie tegen, het zorgt ook voor een betere warmte overdracht.

Magneet filter

Een magneet filter vangt metaal deeltjes uit het systeem op en worden vast gezet aan de magneet, deze wordt blijvend onder uw cv ketel geinstalleerd en kan eenvoudig gespoeld worden zonder de hele installatie af te tappen. Metaal deeltjes zijn funest voor de circulatie pompen in het systeem, deze zijn ook magnetisch, trekken de ijzerdeeltjes aan, verliezen capaciteit en gaan eerder defect. Het afvangen van de metaal deeltjes helpt ook weer vervuiling tegen te gaan en zorgt voor een duurzaam systeem.

Kosten

Graag sturen wij u vooraf een offerte van de te verwachten kosten en de mogelijkheden waar u een keuze uit kunt maken. Als u aan wil geven om hoeveel radiatoren het gaat en eventueel het aantal groepen van de vloerverwarming krijgt u een offerte opmaat.

magnetiet aan magneetfilter
Afspraak maken?
Wil jij meer weten over het laten reinigen en spoelen van uw CV installatie? Maak dan snel een afspraak!

Referentie

Een consument in de wondere wereld van de Centrale Verwarming

Een radiator doet het niet, een paar andere matig. Tja, kan gebeuren. Onze installateur van oudsher stelt voor alle kranen, alle onderblokken en een verdeler te vervangen. Overal thermostaatkranen, ook in de woonkamer…! € 3200,- kost dat feest… Wij twijfelen en gaan anderen raadplegen. De eerste wilde ook gaan sleutelen, maar wel gericht. En toen kwam Paul Aldenkamp. Met een week was hij er. Niks sleutelen. Spoelen en krachtig ook, "tegen de stroom in". Een uur of drie was hij enthousiast en gericht aan de slag. Veel uitleg. Een echte vakman. Hij vindt het zelf duidelijk leuk. En wij denken: ha, hij snapt echt hoe het werkt!! En het resultaat: alles doet het weer prima. Niks vervangen. Een bijzondere ervaring. U begrijpt, met Paul Aldenkamp hebben we direct een contract getekend.
Gerrit Jan en Jeannette Bouwhuis, Amersfoort